Friday, October 16, 2009

TRAGEDI BAGAN PINANG: RUMAH ROBOH PAHAT BERBUNYI


Azmin Ali , orang kesayangan Al Juburi khabarnya mengecam sikap pengundi Bagan Pinang kerana masih memilih pemimpin yang rasuah berbanding pemimpin yang bersih tetapi bebal (PKR boleh kudakan). Katanya lagi, pengundi di sebelah selatan gagal mengambil iktibar daripada suasana politik di utara tanah air dan pantai timur yang mengangkat pemimpin Pakatan Haram sebagai wakil rakyat mereka.Tukang Screw pun pelik gak dengan pandangan skeptikal Azmin. Sepatutnya dia kena hormati pilihan pengundi sebab pengundi yang mahukan pemimpin mereka. Inilah wajah sebenar pemimpin Pakatan Haram yang terang-terangan sebenarnya menolak kehendak rakyat. Azmin kena fikir, pemimpin atau calon Pakatan Haram ni bukanlah malaikat, wali atau maksum. Baiklah Azmin pergi ziarah pengundi-pengundi India yang mengundi beliau sempena Deepavali yang bakal disambut sambil-sambil kasi ang pow raya atau apa-apa yang patut (nak sumbang Parpukari pun boleh).

Yang lagi seronoknya, Pemuda Pakatan Haram malam tadi telah membuat mesyuarat post mortem PRK Bagan Pinang. Saje nak tunjukkan yang Majlis Muafakat Pemuda Pakatan Haram berfungsi dengan baik walaupun di dasarnya penuh arus yang lintang pukang. Anthony Loke (anti-Islam) dengan penuh gaya seorang ultra kiasu mempengerusikan mesyuarat di Pejabat DAP, PJ. Persoalannya, kenapa mesyuarat dibuat di Pejabat DAP sebab yang bertanding calon PAS? Kenapa tidak dibuat di Pejabat PAS? Ha, ha, ha, PAS masih tak sedar yang DAP (penolak Gagasan Negara Islam PAS) kudakan mereka selama ini? Apa yang DAP buat untuk bantu calon PAS di Bagan Pinang? Menyalak di Balai Polis sebab buat report gambar aksi Ally Wong yang terlampau, itu ajelah yang dibuat!

Persetanlah sama warisan komunis Chin Peng tu. Hasil post mortem tu agak menarik untuk dibincangkan. Cuba kita kaji:-
Pertama, Pakatan Haram mengakui yang kekalahan teruk PAS berpunca daripada jentera pilihanraya yang lemah. Alasan tak masuk akal! Satu Malaya dah dicanangkan yang Pakatan Haram berjaya memenangi 7 PRK selepas PRU 2008 kerana jenteranya yang mantap! Untuk Bagan Pinang ni, Al Juburi mengadap Al Gore untuk dapatkan dana kempen PRK. Mana pergi dana tu? Risik-risik semasa kempen Bagan Pinang, Cikgu Bard mengeluh sebab PAS tak 'pump' dana kepada jentera PKR untuk bantu kempen PAS. Mana RM 30,000.00 yang musuh politik Tan Sri Isa Samad beri sebelum Penamaan Calon? Takkan masuk kocek sendiri kot.PAS Negeri Sembilan dituduh PKR gagal sediakan bahan-bahan kempen sehinggalah 2 hari sebelum mengundi. Sedarlah, apa pun alasan jentera lembab berpunca daripada strategi kempen Pakatan Haram yang lapok. Ceramah, ceramah, ceramah, maki orang, dakwa diri sendiri bagus memerintah dan macam-macam lagilah yang tak lalu nak disebut. Tukang Screw memang nampak kelemahan tu. Memang tiada koordinasi sebab Pengarah Pilihanraya, Salahudin Ayub hilangkan diri sebab dicari polis. Puncanya Salahudin Ayub dah sebarkan berita-berita fitnah yang menggalakkan konflik sesama Melayu dengan mengada-adakan cerita seorang petugas PAS ditetak dengan parang dikepala! Harap-harap selepas ini polis dan SB boleh cari balik Salahudin Ayub dan sumbatkan ke Kemunting!

Kedua, Pakatan Haram dakwa UMNO guna pendekatan politik ganas untuk menakutkan jentera dan petugas PAS yang tak dapat menembusi beberapa kawasan di Bagan Pinang. Sedarkah PAS yang Bagan Pinang bukan pentas tarian parti syurga? Terlupakah PAS yang amalan yang sama juga digunakan masa di Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Permatang Pasir? Lupakah PAS yang mereka ni pun ganas sampai belasah 'budak-budak UMNO' di Bagan Pinang? Tukang Screw ada terdengar satu ungkapan atau gelaran yang diberikan oleh penduduk Bagan Pinang kepada orang-orang PAS totok sepanjang kempen tempoh hari; "Mak oi, pakai kopiah tapi hati busuk", "Harap serban aje bosa, kepalo otak kocik"! Fikir-fikirkanlah maksud tersirat daripada ungkapan itu.

Ketiga, Pakatan Haram menuduh BN guna pendekatan provokasi dan sentimen perkauman terhadap pengundi Cina dan atas pagar hingga menyebabkan mereka takut untuk mengundi pembangkang. Kelakar jugak bunyinya. DAP terlupa ke yang selama ni bahan-bahan kempen mereka lebih kuat bau perkaumannya untuk tarik sokongan pengundi Cina? Malas Tukang Screw nak komen takut dituduh 'racist'. Ini bukti yang menunjukkan DAP gagal membantu calon PAS semasa kempen sebab kurang turun jumpa pengundi Cina! Itupun PAS tak sedar yang DAP memang tak ikhlas nak bantu mereka.

Keempat, Pakatan Haram mendapati isu-isu yang mereka mainkan tak relevan dan tidak sesuai dengan budaya pengundi di Bagan Pinang. Untuk makluman Pakatan Haram, rakyat Malaya di sebelah selatan tak makan dengan kelentong putar alam korang yang begitu jijik dan menjelekkan! Isu arak dan Kg.Buah Pala pun tak selesai, inikan pulak nak cerita keburukan orang lain! Al Juburi sendiri tak selesai kes liwat di mahkamah, hahahaha. terkejut gak Tukang Screw sebab terjumpa iklan KY Jelly di Bagan Pinang. Sempat jugak Al Juburi promosi barang baik tu.

Jadi itulah ceritanya, rumah roboh pahat berbunyi! Dahlah kalah teruk, ada hati nak buat post mortem nak menyalahkan BN! Salahkanlah diri sendiri yang sebenarnya tak ikhlas dalam perjuangan. Cerminlah diri dan hiasi peribadi! ZZZZZZZZZZZZTTTTTTTTTTTTTTT....screw dah masuk!