Monday, November 2, 2009

NIZAR PENYAPU BUROK...

Selepas menyelesaikan projek di Melaka, Tukang Screw bergegas ke Ipoh atas jemputan seorang rakan baik di sana. Tukang Screw pun tak tahu kenapa dia begitu beriya-iya ajak ke Ipoh. Sesampai aje di Syuen Hotel Ipoh, Tukang Screw faham kenapa di bawa ke sini. Rupa-rupanya sahabat baik Tukang Screw nak tunjukkan bahawa Pakatan Rakyat Perak mampu adakan konvensyen 'best in town' walaupun tak dapat memerintah Perak. Ramai jugak di ballroom hotel tu, adalah 600 orang kot geng-geng 'hard core' pengkhianat baginda Sultan Perak. Yang bestnye hampir semua pemimpin Parti Komunis Perak yang hadir.

Apa yang Tukang Screw amat tertarik ialah si penyapu burok ni dalam kertas kerja bertajuk 'Pengalaman, Permasalahan dan Cabaran Pakatan Rakyat perak' yang dibentangkannya mengisytiharkan akan mengadap Baginda Sultan Perak pada 5 November ni untuk membubarkan DUN Perak, itupun kalau keputusan Mahkamah Persekutuan memihaknya. Yang lagi menarik dan menyakitkan hati Tukang Screw, si penyapu burok ni mencadangkan untuk memberi geran tanah kekal kepada 369 penduduk Kg.Tersusun dan 134 penduduk Kg.Baru serta potongan sebanyak 80% ke atas premium tanah di Perak. Astaga, maka akan tergadailah tanah-tanah di Perak!

Selain hal geran tanah, PR juga akan mansuhkan cukai dalam masa 5 tahunakan datang di Perak. Bunyinye memang sedap dan amat manis, tetapi mampukan PR Perak nak memerintah negeri tanpa dana yang cukup yang 30% adalah daripada hasil cukai? Mana nak dikorek dana untuk mengurus negeri? Ha ha ha, jawapannya sebatlah kawasan-kawasan balak.

Kepada kakitangan kerajaan Melayu, ingat-ingatlah sikit. Kerjalah dengan penuh komitmen dan semangat sebab PR Perak akan menawarkan lebih banyak tempat kepada kaum Cina dan India bagi mengisi kekosongan jawatan yang memang kosong dan dipaksa untuk dikosongkan di seluruh Perak. Walaupun nampak macam takde ape tapi ianya bakal menjejaskan perjalanan pentadbiran dan pengurusan negeri di mana bakal memihak kepada bukan Melayu. Bukanlah Tukang Screw nak bersikap perkauman, nak lantik pegawai kerajaan tu biarlah dengan saluran yang betul jangan main tangkap sumbat semata-mata untuk memuaskan hati sebelah pihak dan memberi kelebihan kepada kita.

Yang paling kelakar bagi Tukang Screw ialah cadangan untuk menubuhkan Yayasan India Perak bagi membela nasib kaum India yang selama ini gagal dibela oleh BN di Perak. Masalah orang India di Kg.Buah Pala pun tak dapat nak dibela ada hajat pula nak bela India di Perak.

Bagi Tukang Screw, kalau nak mencadangkan sesuatu kepada rakyat tu biarlah ada rasionalnya dan fikirkan kesan di kemudian hari. Jangan nak dijadikan pemanis mulut dan telinga saje. NIZAR PENYAPU BUROK kena ingat, PR di Selangor pun tak berapa nak gagah mentadbir negeri walaupun hasil mahsyul cukup banyak. Fikir-fikirkanlah, dan kalau boleh kembalilah ke pangkal jalan wahai NIZAR PENYAPU BUROK! Hari ni Tukang Screw tak nak screw tapi nak sapu aje terus.....blllllllllllllllppppppppussssssss!

* rasa-rasa Tukang Screw kena mulakan projek screw Perak. Dah tak boleh tahan lagi dah!