Friday, August 12, 2011

LET'S TEST YOUR KNOWLEDGE: Bahan Bukti Dari GMDUTukang Screw sedang meneliti soalan-soalan untuk menguji sejauhmana kefahaman hadirin dalam majlis Thanks Giving Dinner anjuran SOPHIA pada 3 Ogos lalu di GMDU. Mungkin soalan-soalan yang dikemukakan dibuat oleh SOPHIA sendiri atau orang lain. Harap-harap pembaca boleh menjawab soalan-soalan yang dikemukakan, kalau gagal boleh BERBUKA PUASA di GMDU bersama SOPHIA.


Soalan-soalan Let's Test Your Knowledge:


1. Apakah maksud perkataan ISLAM?


2. Apakah maksud perkataan MUSLIM?


3. Apakah maksud perkataan QURAN? a. pembacaan b. kefahaman c. keimanan


4. Match the statement with the correct answersTaurat Diberikan kepada Isa Al-Masih S.A


Zabur Buku-buku Nabi Musa


Injil Diberikan kepada Nabi Mohammad S.A.W


Al-Quran Mazmur5. Apakah 5 Rukun Islam? (write your anwers in the blank space)


6. Apakah 6 perkara Iman Muslim? (tick ya or tidak)


Allah yang satu ya/tidak


Malaikat-malaikat ya/tidak


Bomoh ya/tidak


Kitab-kitab suci ya/tidak


Kepastian untuk masuk syurga ya/tidak


Nabi-nabi ya/tidak


Hari Kiamat atau Hari Penghakiman ya/tidak


Takdir ya/tidak


Percaya dalam jin ya/tidak7. Namakan 5 waktu solat dalam Islam


8. Malaikat manakah yang dipercayai menurunkan wahyu kepada Nabi Muhammad?


9. Tahun apakah Nabi Muhammad dilahirkan?


10. How many surah is there in the Al-Quran?

a. 118 surahb. 114 surahc. 120 surah


11. Berapa kali nama Isa disebut di dalam Al-Quran?


12. Orang Islam bersalam menggunakan tangan?


Kalau dilihat daripada soalan-soalan yang dikemukakan, ianya merupakan soalan yang terlalu asas bagi mengetahui pengetahuan seseorang tentang Islam. Apa yang agak menarik ialah soalan No.11 yang cuba menarik perhatian penjawab tentang jumlah disebut nama Nabi Isa A.S di dalam Al-Quran yang Tukang Screw yakin dijadikan 'turning point' untuk mempengaruhi mereka yang lemah iman bahawa sebenarnya nama Nabi Isa A.S lebih banyak disebut di dalam Al-Quran berbanding Nabi Muhammad S.A.W dan jelas bahawa Nabi Isa A.S adalah nabi pilihan Allah. Keberangkalian sebegini tetap wujud untuk memesongkan akidah umat Islam. Apapun silalah jawab soalan-soalan tersebut dan ukurlah sejauhmana pengetahuan kita tentang Islam. Siapa yang gagal menjawab ke semua soalan akan diberi hadiah berbuka puasa percuma di GDMU sehingga tamat Ramadhan bersama SOPHIA!


Alhamdulillah, ramai dalam kalangan umat Islam di negara ini prihatin dengan isu ini. Beberapa perhimpunan anti murtad dijangka akan diadakan di SELANGOR, MELAKA dan PULAU PINANG selepas solat Jumaat nanti. Tuan-tuan yang tinggal berdekatan boleh hadir menyatakan sokongan kita. Tukang Screw nak tengok juga di mana perginya PAS dalam isu ini. Adakah mereka akan mengadakan perhimpunan membantah isu ini? Atau kerana isu ini tidak memberi kelebihan kepada mereka menjelang PRU akan datang? Atau PAS khuatir akan dianggap sebagai PEMBELOT/PENGKHIANAT oleh PKR dan DAP? TUKANG SCREW CUKUP TERKILAN APABILA DR. MOHD HATTA RAMLI MASIH LAGI MENYALAHKAN UMNO DAN CAWANGAN KHAS DALAM ISU INI YANG DIDAKWA BELIAU SEBAGAI SATU KONSPIRASI UMNO DAN CAWANGAN KHAS BAGI MENUTUP ISU PENGUNDI HANTU. Tak taulah Tukang Screw nak cakap manusia jenis apalah Hatta Ramli ni. Harap-harap beliau masih Islam dan belum berbuka puasa di GMDU. Wallahualam...