Wednesday, September 7, 2011

PAS PERALAT ADIK MAT INDERA
Dengan bangganya PAS mengadakan sidang media sebentar tadi dengan membawa Baharum Syah Indera, adik kepada Mat Indera yang juga merupakan pesara tentera dari Kor Perkhidmatan. Sekarang beliau tinggal di Bandar Tun Razak, Cheras. Sebelum sidang media ini diadakan pun, Baharum Shah menyatakan Mohd Sabu ada menghubunginya beberapa kali pada hari raya ke 4 dan ke 5 di mana sewaktu itu beliau masih beraya di Terengganu. Mohd Sabu dan PAS jangan fikir mereka lebih awal atau lebih pantas mengenal pasti adik beradik Mat Indera untuk dieksploitasi! Baharum Shah juga agak teruja apabila Mohd Sabu memuji-muji arwah abangnya dan menjelaskan bahawa beliau seorang ustaz dan bukan komunis. Mohd Sabu juga mendakwa ada menyimpan kitab-kitab agama karangan Mat Indera. Perkara itu cukup mengejutkan Baharum Shah kerana beliau sendiri tidak ada buku-buku tersebut dan setahunya Mat Indera tidak ada menulis apa-apa buku agama pun. Apapun Baharum Shah meminta supaya Mohd Sabu tidak lagi menjaja nama abangnya yang sudah dikenali rakyat negara ini tentang penglibatannya dalam aktiviti komunis. Begitu juga dengan Suhaizan Kaiat, ahli sejarah PAS yang berjaya menghubungi Johan Shah di Yon Peng untuk diekspolitasi PAS. Tukang Screw tabik spring juga kepada Mohd Sabu dan Suhaizan Kaiat kerana akhirnya berjaya mengeksploitasi ahli keluarga Mat Indera untuk membersihkan tahi yang telah dilemparkannya. Syabas. Eloklah selepas ini Rashid Maidin dan Abdullah CD serta rakan-rakan Rej Ke-10 akan minta PAS iktiraf mereka sebagai pejuang kemerdekaan.


Walaupun mereka bermati-matian menafikan Mat Indera adalah komunis berpandukan buku Pengukir Nama Johor, PAS jangan lupa pula untuk membaca buku tulisan Abdullah CD, antara pemimpin utama Regimen Ke-10 PKM yang berpengkalan di Shukirin, Selatan Thailand. Buku bertajuk "MEMOIR ABDULLAH C.D (BAHAGIAN KEDUA): PENAJA DAN PEMIMPIN REJIMEN KE-10 dengan jelas menyatakan dan mengiktiraf Mat Indera sebagai komunis di muka surat 115: "Salah satu pasukan bersenjata Melayu Johor yang berpengaruh dan luas kawasan gerakannya ialah pasukan di bawah pimpinan Mat Indera dan Kadir Murei'ih. Pasukan ini bergerak di kawasan dari Muar hingga ke Air Hitam, Batu Pahat dan Segamat. Mereka mendapat sambutan yang hangat dari massa rakyat, banyak kampung telah disusun menjadi pangkalan gerila yang kukuh, banyak darah-darah baru mengalir masuk tentera. Dengan itu terbentuklah satu pangkalan gerila yang luas di kawasan Pantai Barat Negeri Johor."


Menyentuh Peristiwa Bukit Kepong pula, Abdullah C.D dalam bukunya turut menyebut: "Pada 23 Februari 1950 satu kompeni pasukan gabungan yang terdiri dari kawan-kawan Tionghua dan 2 platun kawan Melayu di bawah pimpinan Mat Indera melancarkan serangan mendadak ke atas Balai Polis penjajah di Bukit Kepong yang berkekuatan 1 platun."


Dalam bukunya itu juga ada menceritakan bahawa; "Mat Indera menjelaskan pertempuran tersebut kepada massa. Massa rakyat amat terberansang dengan kemenangan pertempuran tersebut. Mereka menyampaikan tahniah dan menghulurkan derma kepada pasukan."


Jadi jelas bahawa jika Abdullah C.D sebagai pemimpin utama komunis Melayu pada waktu itu mengiktiraf perjuangan komunis Mat Indera maka tidak perlu dipertikaikan lagi siapa Mat Indera kerana hanya jauhari mengenal yang mana manikam!!! Tak gunalah PAS berpandukan kepada buku Pengukir Nama Johor kerana PKM sendiri mengiktiraf Mat Indera sebagai komunis Melayu! Seperkara lagi, mustahil Baharum Shah mahu memburuk-burukkan ahli keluarganya di hadapan media walaupun mereka sedar bahawa Mat Indera tersilap memilih jalan perjuangan!

BEKAS PAHLAWAN AKAN "SERANG" IBU PEJABAT PAS

Semalam Tukang Screw sempat menghayati dan membaca sajak bertajuk 'Pahlawan' nukilan Mej (B) Mohamad Hj. Awang yang rasanya hampir setiap tahun dideklamasikan sempena hari Pahlawan. Dan tak semena-mena keluar juga air mata walaupun dah hampir 35 tahun Tukang Screw tidak 'mengeluarkan air mata'. Rasanya elok juga kalau Mohd Sabu dan pemimpin PAS lain yang tidak tahu menghargai jasa-jasa 'wira tidak didendang' ini menghayati sajak ini yang antara bait-baitnya berbunyi:-


Merengkoklah nadi dan sendulah hati


Kerana semalam kisah sayu memamah diri


Dalam kehitaman sejarah bumi ini


Matinya pahlawan kerana bertahan di dada pertiwi


Dengan peluru dan darah


Dengan keringat yang tumpah


Apa yang mengecewakan Tukang Screw ialah sikap segelintir pemimpin PAS yang bermati-matian mempertahankan kenyataan Mohd Sabu yang menganggap kumpulan yang diketuai Mat Indera menyerang, membakar dan membunuh anggota-anggota polis di Balai Bukit Kepong sebagai pejuang kemerdekaan. Mereka juga dengan jelas menunjukkan tahap IQ yang cukup rendah walaupun bergelar DR dengan menyamakan atau membuat analaogi bahawa perjuangan 'kumpulan yang diketuai Mat Indera' itu sama dengan perjuangan Tok Janggut, Mat Kilau dan Dato Bahaman melawan Inggeris. Harus diingat bahawa perjuangan mereka adalah untuk menghalang penjajahan British di Tanah Melayu tetapi kumpulan Mat Indera berjuang menghalau British untuk menegakkan Republik Malaya atau lebih tepat lagi sebuah negara komunis!


Mohd Sabu dan segelintir pemimpin PAS dengan sengaja menggelapkan hati dan minda untuk tidak mengiktiraf askar dan polis yang berkhidmat dengan British di zaman pasca Perang Dunia Kedua walaupun jelas ramai sejarahwan dan ahli akademik termasuk pemimpin British yang mengiktiraf jasa dan pengorbanan mereka. Dato Seri JJ Raj (J) yang merupakan OCPD Pagoh semasa serangan terhadap Balai Polis Bukit Kepong dalam bukunya bertajuk The Struggle For Malaysian Independence dengan bangganya mengiktiraf jasa dan pengorbanan Pahlawan Bukit Kepong .."These warriors were ordinary kampong men, recruited into the Police Force, and given a few months training at the Police Depot. These ordinary Malay policemen were not motivated by any of the above ideas. Indeed their motives were far more intangible than such rhetoric as the "defence of democracy". When their religion was threatened, and their families in great danger, the dormant fighting spirit of their Malay ancestor was awakened, and there was no turning back for these ferocious warriors. they fought and died almost to the last warrior. These Malay policemen have proved without doubt that they were tenacious fighters equal, if not better to the world famous Gurkha soldiers from Nepal in the British Army."


Bayangkan seorang yang bukan Melayu/Islam boleh mengiktiraf jasa dan pengorbanan Pahlawan Bukit Kepong. Yang sedihnya Mohd Sabu dan segelintir pemimpin PAS masih berkeras menyatakan mereka yang terkorban itu adalah alat penjajah British dan mengiktiraf penyerang Balai Polis Bukit Kepong sebagai pejuang kemerdekaan!!!!! Mungkin juga mereka yang dungu ini boleh membaca novel bertajuk " Panglima Salleh Selempang Merah" karya Zaharah Nawawi yang membuat kajian terperinci sejarah perjuangan Pahlawan Parang Panjang menentang komunis di Johor. Walaupun ianya hanya sebuah novel sejarah tetapi masih wajar dipertimbangkan watak Mat Indera yang juga disebut dalam novel ini..."Benteng pertahanan diperkukuhkan.Parang yang sudah disimpan diasah semula. Kampung-kampung diseluruh Mukim Empat terutama Parit Maimon serta yang berhampiran dengan kaki bukit yang boleh dijadikan pintu masuk, dikawal ketat. Berbulan-bulan pengawasan ini dilakukan sehingga gerombolan yang dipimpin oleh Mat Indera yang dikatakan kebal itu terpaksa membatalkan niatnya untuk menyerang kawasan Penghulu Salleh."


Sebenarnya lebih banyak buku yang menolak Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan malah menyifatkan beliau sebagai pengkhianat bangsa. Tukang Screw akan cuba paparkan beberapa buku lagi dalam tempoh terdekat.


APAPUN, KERANA MULUT MOHD SABU YANG CELUPAR ITU, ESOK 8 SEP 2011 LEBIH KURANG JAM 11 PAGI ELOKLAH KITA BERAMAI-RAMAI KE IBU PEJABAT PAS JALAN RAJA LAUT, KUALA LUMPUR MENYOKONG PERHIMPUNAN AMAN DAN PENYERAHAN MEMORANDUM OLEH PERSATUAN BEKAS-BEKAS POLIS DAN PERSATUAN BEKAS-BEKAS PERAJURIT YANG JELAS TERLUKA DENGAN KENYATAAN MOHD SABU DAN PEMIMPIN PAS YANG JAHIL MURAKKAB TENTANG SEJARAH! PERHIMPUNAN DAN PENYERAHAN MEMORANDUM INI BAGI MENDESAK PAS BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KENYATAAN MOHD SABU DAN PERMAINAN POLITIK KOTOR MEMPERTAHANKAN KENYATAAN TERSEBUT!!!! AYUH KITA "SERANG" PEJABAT PAS DENGAN MEMORANDUM.DAN SEPERTI BIASA PAS MENGATAKAN PERHIMPUNAN INI ADALAH PERMAINAN UMNO. HARUS DIINGAT BAHAWA UMNO TERLALU LEMBIK UNTUK BERLAWAN DENGAN PAS, BIAR RAKYAT YANG MENGAJAR PAS.


Wallahualam.