Friday, September 2, 2011

PAS SOKONG KOMUNIS SERANG BALAI POLIS BUKIT KEPONG???

Tanpa cuba sembunyikan atau menyeleweng fakta, Tukang Screw cuba paparkan beberapa kenyataan pimpinan PAS yang BAKAL GANTI UMNO berhubung tindakan komunis menyerang Balai Polis Bukit Kepong pada tahun 1950 untuk kita nilaikan bersama:

Tuan Ibrahim Tuan Man

"Disebabkan pada zaman British menjajah negara kita, British telah memperalatkan beberapa tokoh Melayu untuk bersekongkol dengan mereka, namun tidak dinafikan ada yang bersekongkol untuk menghalau British dari dalam kerajaan. Kita harus faham kenapa berlakunya penentangan terhadap Inggeris oleh rakyat dari pelbagai bidang ada yang menyertai PKMM, PKM dan lain-lain semuanya bagi menentang penjajah British dan mereka yang bersekongkol dengan penjajah British."

Dr.Mujahid Yusof

"Isu Bukit Kepong tahun 1950 adalah serangan ke atas sasaran penjajah bukan kepada anak bangsa sendiri. Polis waktu itu adalah apparatus penjajah, penyerang pula adalah mereka yang menentang penjajah, apakah kerana ini mereka menjadi komunis."

Dr. Dzulkifly Ahmad

"Anggota polis Bukit Kepong terperangkap sebagai mangsa keadaan. Biarpun serangan itu adalah terhadap British, namun anggota polis tersebut menjadi mangsa kerana mereka pada waktu itu berkhidmat untuk british dan memerangi mereka yang menentang British."

Abu Bakar Chik

"Mat Indera mendakwa adalah seorang guru agama yang mendapat tauliah agama dari Kerajaan Negeri Johor pada masa itu. UMNO dan penjajah yang tuduh Mat Indera komunis."


Elok rasanya pimpinan PAS yang celik sejarah mengkaji sejarah perjuangan komunis pasca pendudukan Jepun di Tanah Melayu waktu itu sebelum menilai siapa tali barut atau barua British pada waktu tersebut. Sila baca buku bertajuk Sejarah Perjuangan Kita oleh Dr.Burhanuddin Al-Helmy pada tahun 1955;

"Dengan terkejutnya Jepun menyerah diri kepada pihak Berikat; maka di antara dua semangat yang bertentangan tadi mudah sahajalah menjadi subur dan bernyala, sementara di pihak orang Cina pula didorong oleh rasa hendak membalas dendam kepada orang-orang yang menjadi pegawai dan kakitangan Jepun yang telah melakukan kezalimannya di masa Jepun itu. Dan serentak dengan itu berdirilah kerajaan Bintang Tiga selama kira-kira tiga minggu."

Harus diingat bahawa perjuangan PKM bertitik tolak daripada pendudukan Jepun dengan penubuhan MPAJA pada 18 Disember 1941 bagi bersiap sedia menghadapi ancaman pendudukan Jepun di antara PKM dan British. Gerila PKM (MPAJA) ini dilatih di 101 Special Training School di Singapura yang dikendalikan sepenuhnya oleh British Special Operations Executive (SOE) yang akhirnya bersatu dengan Force 136. Selepas Jepun menyerah diri kepada Berikat, MPAJA yang juga digelar Bintang tiga telah mengambil alih beberapa kawasan di Semenanjung selama 3 minggu yang penuh dengan balas dendam dan cita-cita menjadikan Malaya sebagai sebuah republik atas arahan Lai Tek, setiausaha PKM pada masa itu. Sila baca laporan Lai Tek dalam Persidangan Ke-8 Jawatankuasa Pusat PKM di Singapura pada tahun 1946 yang berbunyi:-

"Today Malaya has become a British Colony again. The British have replaced the Japanese rulers of Malaya, so the target of the national liberation struggle in once again the British."

Kenapa PKM belot kepada British yang melatih mereka? Sila rujuk 8 manifesto PKM kepada British selepas Jepun menyerah kalah yang antaranya mahukan British mengiktiraf PKM sebagai parti yang halal dan menjadikan Malaya sebagai republik! PKM mengambil keputusan mengangkat senjata melawan British dan pihak-pihak yang menolak idea komunis termasuk orang Melayu yang enggan menyokong mereka kerana kekejaman PKM semasa pemerintahan Bintang Tiga.

Mungkin kita pernah mendengar legenda Kiai atau Panglima Salleh Parang Panjang yang berjuang menentang kekejaman komunis di sekitar Batu Pahat dahulu. Nescaya kalau Allahyarham masih hidup pasti akan DIPARANGNYA Mohd Sabu. Sekiranya Leftenan Adnan dan pahlawan Rejimen Askar Melayu yang terkorban mempertahankan Bukit Candu dari ditawan Jepun masih hidup lagi pastinya akan DIRODOK DENGAN BENET Mohd Sabu dan pemimpin PAS lain kerana mereka juga berkhidmat untuk British mempertahankan Malaya!

Fikir-fikirkan. Mungkin ada penyokong PAS atau PR yang tidak setuju dengan kenyataan Tukang Screw. Insya Allah, banyak lagi catatan sejarah akan Tukang Screw paparkan untuk membuktikan bahawa Mat Indera dan komunis bukan pejuang kemerdekaan!

ADA LAGI YANG NAK KENE SCREW!!!

Awal mula pertama mula Tukang Screw ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin serta Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-54. Harapan Tukang Screw agar sambutan Aidilfitri dan Kemerdekaan pada tahun ini bukan yang terakhir buat kita!

Sepanjang penghujung Ramadhan dan awal Syawal banyak isu yang timbul yang tidak dapat dikongsi bersama kerana kesibukan dan keghairahan kita menyambut Syawal termasuklah Tukang Screw. Almaklumlah, kena menghargai saat-saat sebegini sebelum ianya ditarik balik! Isu dakwaan Mohamad Sabu bahawa Mat Indera adalah pejuang kemerdekaan sebenar amat menarik perhatian rakyat negara ini yang rata-ratanya bencikan komunis dan hanya segelintir menyanjung komunis (termasuk pemimpin PAS). Hanya berpunca daripada ceramah Mohd Sabu di Padang Menora, Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu. Ramai pemimpin PAS "yang terpaksa" mempertahankan kenyataan Mohd Sabu dengan cuba memberi analogi bahawa sesiapa sahaja yang bekerja dengan British pada waktu itu yang dianggap penjajah terutama polis dan tentera perlu diperangi bagi membebaskan tanah air ini. Mereka cuba meletakkan tokoh-tokoh pejuang tanah air seperti Tok Janggut, Abdul Rahman Limbung, Mat Kilau dan Dato Bahaman sebagai pejuang kemerdekaan yang satu Malaya telah mengenali sejarah perjuangan mereka. Tukang Screw sendiri belajar tentang perjuangan mereka semasa sekolah rendah lagi. Rasanya tidak perlu diperdebatkan lagi peranan tokoh-tokoh pejuang ini. Apa yang Tukang Screw ingin timbulkan di sini ialah ADAKAH PEMIMPIN PAS MENGANGGAP KOMUNIS YANG MENYERANG BALAI POLIS BUKIT KEPONG SEBAGAI PEJUANG KEMERDEKAAN DAN MENYAMAKAN KOMUNIS-KOMUNIS TERSEBUT DENGAN TOK JANGGUT DAN YANG LAIN-LAINNYA? Bukan kecil anak pemimpin PAS yang berhujah menyokong serangan komunis terhadap balai tersebut seperti Dr. Mujahid Yusof (perlu ambil pengkhususan sejarah selepas ini), Dr. Dzulkifly Ahmad dan Tuan Ibrahim Tuan Man. Tukang Screw yakin sekiranya komunis berjaya menghalau British pada waktu itu nescaya PAS tidak akan wujud di muka bumi ini!!!

Jangan kerana hendak mempertahankan kenyataan pemimpin, PAS sanggup mengalih isu dan mengiktiraf komunis sebagai pejuang. Lupakah pemimpin PAS bahawa komunis menolak kewujudan tuhan dan agama? Cuba lihat dan renung kembali Perlembagaan PAS (tak guna jadi pemimpin PAS kalau perlembagaan parti sendiri pun tak tahu. FASAL 5. TUJUAN PAS IALAH: (1) MEMPERJUANGKAN WUJUDNYA DI DALAM NEGARA INI SEBUAH MASYARAKAT DAN PEMERINTAHAN YANG TERLAKSANA DI DALAMNYA NILAI-NILAI HIDUP ISLAM DAN HUKUM-HUKUMNYA MENUJU KEREDHAAN ALLAH. Persoalannya, adakah fahaman komunis itu menuju keredhaan Allah? Lupakanlah atau mansuhkan sahaja Perlembagaan PAS kalau pemimpin PAS gagal menghayati dan melaksanakannya. Sehingga kini pun PAS masih gagal menghayati dan melaksanakan Fasal 5. (2) Mempertahankan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara!!!!! Apa jadi pada isu JAIS-GMDU? Di mana PAS?

Sebenarnya ceramah Mohd Sabu di Tasek Gelugor tempoh hari bukan hanya mendewakan komunis sebagai pejuang kemerdekaan tetapi turut mempertikaikan beberapa perkara yang Tukang Screw akan dedahkan tidak lama lagi. Selain Mohd Sabu, Tukang Screw akan paparkan juga perkembangan terkini isu JAIS-GMDU dan perancangan pemimpin DAP (Teresa Kok) yang menjadi perancang utama di sebalik isu ini bagi menutup gerakan memurtadkan umat Islam terutamanya untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap JAIS!!! Alhamdulillah, sepanjang beraya di Utara banyak input dan VCD yang Tukang Screw terima dari rakan-rakan yang mahu beberapa isu dipaparkan untuk tindakan kita bersama.PSSSSTTTT: VCD Din Puduraya dan JAIS-GMDU dah disebarkan di kampung-kampung di utara dan ramai pakcik makcik yang mengucap dan beristighfar panjang setelah menontonnya. Terima kasih kepada insan yang sudi mengeluarkan belanja mengedarkannya untuk renungan bersama. Dengar khabar rakan-rakan dari selatan juga telah menontonnya selain menonton filem-filem basi di TV!