Thursday, August 11, 2011

KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU
Mungkin ramai dari kalangan kita masih belum faham hujung pangkal isu serbuan JAIS ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU) yang hangat diperkatakan sekarang kerana gerakan mengkristiankan orang Islam. Eloklah Tukang Screw perjelaskan secara kronologi agar senang difahami. • Pada 3 Ogos 2011 antara jam 9.45 pm hingga 12pm, sepasukan pegawai dan anggota penguatkuasa JAIS bersama 10 anggota polis dari IPD Petaling Jaya telah melakukan pemeriksaan terhadap satu program iaitu "Thanks Giving Dinner" di Hall 3, GMDU Dream Centre, N0.2 Jalan 13/1 Seksyen 13, Petaling Jaya.


 • Pemeriksaan ke atas premis tersebut dibuat berikutan laporan menyatakan disyaki terdapat usaha memurtadkan orang Islam di premis tersebut di mana program tersebut dianjurkan oleh NADEANE@SOPHIA BT MOHD SALLEH dengan No. Kad Pengenalan 790317-01-6094 (dipercayai telahpun murtad).


 • Pemeriksaan juga dibuat berdasarkan peruntukan Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor tahun 1995 iaitu 'Menghina atau Mempersendakan Ibadat Agama Islam di Kalangan Penganut Agama Islam Sendiri". Siasatan juga akan dibuat mengikut peruntukan Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor Tahun 1988 yang berkuat kuasa ke atas orang bukan Islam dan orang Islam.


 • Program tersebut dihadiri lebih kurang 80-100 orang yang rata-ratanya berbangsa Cina termasuk 12 orang Melayu/Islam (seperti di dalam kad pengenalan) di mana ianya disyaki diadakan bagi meraikan MURTADNYA sebahagian orang Islam yang hadir itu ke agama Kristian sambil MENGHINA DAN MEMPERSENDAKAN ajaran Islam kononnya sebagai Majlis Berbuka Puasa dengan melibatkan orang Islam/Melayu sendiri.


 • Pintu masuk ke Hall 3 dihiasi dengan bunga manggar dan rata-rata hadirin memakai baju Melayu dan baju kurung/kebaya. Semasa pemeriksaan dibuat, seorang lelaki sedang berucap dalam bahasa Inggeris (testimoni) tentang dirinya yang pernah dibesarkan sebagai orang Islam.


 • SOPHIA (penganjur program) mempertikaikan pemeriksaan tersebut kerana ianya adalah tempat persendirian sambil berdolak dalik menafikan kehadiran orang Melayu/Islam dalam program tersebut (SOPHIA@NADEANE terlupa yang dia juga Melayu/Islam).


 • Di dalam tentatif program tercatat nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR di mana SOPHIA berhujah mereka berhak menggunakan kalimah tersebut kerana tidak dilarang Kerajaan.


 • Turut terdapat di dalam program tersebut ialah soalan kuiz perkara-perkara asas tentang Islam untuk menilai sejauhmana kefahaman mereka terhadap Islam yang dibuang di dalam tong sampah di dalam dewan tersebut. Antara soalan kuiz ialah 'Apakah maksud perkataan Islam?', 'Apakah maksud perkataan Quran?'.


 • Beberapa orang disyaki Melayu/islam cuba keluar melalui pintu belakang premis berkenaan.


 • Pemeriksaan terhadap individu di dalam dewan dibuat selepas rundingan kira-kira sejam dengan pihak penganjur yang menggunakan "delay tactic" untuk menyembunyi/menghapus bahan bukti.


 • Hasil pemeriksaan mendapati seramai 12 individu beragama Islam berada di dalam dewan tersebut iaitu 3 lelaki dan 9 perempuan yang rata-ratanya tinggal di sekitar Ampang, Puchong, Petaling Jaya dan Seputeh termasuk dari Alor Setar dan Muar. Terdapat juga dari kalangan mereka yang turut membawa anak-anak kecil.

Apa yang ingin Tukang Screw pertikaikan dalam kejadian ini ialah beberapa perkara yang menimbulkan seribu satu persoalan dan tanda tanya, iaitu:-
 1. Mengapa penganjur menyatakan majlis tersebut adalah majlis berbuka puasa tetapi penganjur pada awalnya menafikan kehadiran orang Islam dalam majlis tersebut dan dalam aturcara program jelas mencatatkan bahawa majlis itu ialah "Thanks Giving Dinner" yang jelas berunsurkan Kristian?


 2. Mengapa hanya orang Islam yang dijemput khas telah hadir ke majlis tersebut dan ianya dibuat secara tertutup di gereja yang turut dihadiri bukan Islam?


 3. Mengapa bunga manggar diletakkan dipintu masuk dewan?


 4. Mengapa jemputan yang hadir memakai baju Melayu, kurung dan kebaya?


 5. Mengapa terdapat 3 orang Islam cuba melarikan melalui pintu belakang?


 6. Mengapa wujud nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR dalam aturcara program?


 7. Mengapa soalan kuiz tentang Islam diberi kepada hadirin?


 8. Mengapa dan bagaimana kertas soalan kuis tentang Islam dijumpai dikoyak dan dibuang ke dalam tong sampah di dalam dewan?


 9. Mengapa majlis tersebut diadakan di gereja yang jelas ada unsur-unsur penarikan untuk menarik orang Islam menjadi Kristian?


 10. Mengapa penganjur beriya-iya cuba menipu penguatkuasa JAIS dan polis tentang program dan kehadiran orang Melayu/Islam?


 11. Mengapa NADEANE@SOPHIA BT MOHD SALLEH enggan mengaku beragama Islam sedangkan kad pengenNumbered Listalannya tertera beliau Islam?

Nampaknya hanya NADEANE@SOPHIA yang mampu menjawab persoalan Tukang Screw ini. InsyaAllah Tukang Screw akan dedahkan beberapa maklumat menarik perhatian tentang isu ini dalam waktu terdekat termasuk petikan rakaman program tersebut yang diambil oleh salah seorang hadirin majlis tersebut yang merupakan sahabat Tukang Screw. Nauzubillah, awasilah keluarga dan saudara-mara kita dari terjebak dalam usaha memurtadkan orang-orang Islam. janganlah lokek membantu saudara mara kita yang susah. Wallahualam.

TINDAKAN JAIS TERHADAP GEREJA: KHALID SAMAD AKAN JUMPA PASTOR DANIEL HO

Pertemuan antara dua pastor utama di Selangor akan diadakan iaitu Pastor Daniel Ho dan Pastor Khalid Samad dalam waktu terdekat ini. Pertemuan terpaksa diadakan kerana Pastor Khalid Samad marah dengan Teresa Kok yang tidak jujur dan bercakap benar kepada beliau tentang isu ini selain gagal mendapatkan penjelasan daripada pihak Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU). Alasannya Teresa Kok bukan ahli GMDU!


Pastor Khalid Samad sekarang berang kerana pihak GMDU masih berdiam diri dan mahukan mereka mereka mengaku tentang kegiatan tersebut daripada membiarkan isu ini menjadi lebih besar atau menafikan sahaja dakwaan JAIS tersebut. Teresa Kok ada menjelaskan kepada Pastor Khalid Samad bahawa memang wujud kuiz yang ada menyebut perkataan "Al-Quran" dan "sembahyang" pada malam kejadian. Teresa Kok masih marah dengan tindakan JAIS kerana menyerbu "majlis makan malam" tersebut.


Mari kita sama-sama tengok Pastor Khalid Samad pergi GMDU untuk memarahi Pastor Daniel Ho kerana mengantolkan diri!

ISU TINDAKAN JAIS TERHADAP GEREJA: TONY PUA AKUI WUJUD GERAKAN KRISTIANISASI GEREJA METHODIST DAMANSARA UTAMA


Akhirnya Tony Pua akui yang Gereja Methodist Damansara Utama ada menjalankan gerakan kristianisasi sejak mula ditubuhkan lagi sebagai Pusat Komuniti. Tambahnya lagi, sebelum ini gereja tersebut banyak memurtadkan penagih dadah berbangsa Melayu Islam di sekitar Chow Kit Road. Gerakan ini amat agresif kerana penagih dadah adalah golongan 'soft target' mereka dan amat mudah 'dibeli' dengan dadah dan wang ringgit. Apa yang berlaku sekarang di GMDU adalah memang benar dan pemimpin PR cuba gunakan istilah yang lebih terarah kepada PENCEROBOHAN TERHADAP KAWASAN PERSENDIRIAN DAN MAKAN MALAM PERSENDIRIAN bagi mengabui mata masyarakat.

Tony Pua dalam nada berbeza akui DAP amat takut dengan isu ini kerana ianya akan memberi kesan kepada mereka yang rata-ratanya adalah penganut kristian. Sudah pastilah undi Melayu/Islam terhadap mereka akan kurang dan kerjasama dengan PAS akan menghadapi masalah. Katanya lagi, hampir separuh orang Melayu yang hadir pada malam tersebut telahpun murtad dan lebih merosakkan lagi majlis tersebut ialah ada saksi yang telah membuat pengakuan kepada JAIS bahawa "SAYALAH ORANGNYA YANG TELAH DIBERIKAN WANG DAN TELAH DIMURTADKAN!"
Dalam pada itu Khalifah Lim Guan Eng juga menyedari hakikat bahawa isu ini akan menjejaskan sokongan Melayu kepada DAP dan mendesak pihak GMDU menyelesaikannya kerana ianya bukan isu politik tetapi lebih kepada isu kepercayaan dan keimanan. Beliau tidak mahu terlibat dalam isu ini kerana takut tersilap membuat tafsiran. Khalifah Lim Guan Eng telah arahkan Khalid Ibrahim supaya mendesak JAIS mengemukakan bukti-bukti sahih bahawa wujudnya kegiatan mengkristiankan orang Melayu oleh GMDU.


Sudah terang lagi bersuluh, apa yang hendak diselindungkan lagi? Kenapa Khalid 'Gagap' Berahim minta maaf sebelum siasatan dilengkapkan JAIS? Kenapa sibuk nak jadi 'Pak Turut' untuk tutup kegiatan kristianisasi ini? Atau adakah Khalid sendiri telah menjadi ahli gereja dan al-Kitab? Tony Pua boleh saman Tukang Screw kalau artikel ini hanya dakwaan palsu untuk menjatuhkan imej beliau!!!

TINDAKAN JAIS TERHADAP GEREJA: PEMIMPIN KRISTIAN DAH MULA BERSATU, ISLAM BILA LAGI?Isu ini nampaknya makin hari makin penuh misteri kerana banyak misteri yang akan terungkai. Misteri yang bakal terungkai itulah yang menakutkan banyak 'tangan' yang selama ini berselindung di sebalik macam-macam kebebasan di Malaysia. Semuanya nak bebas, bersuara, berhimpun, media sampaikan bebas tukar agama! Apa yang Tukang Screw cuba 'highlight'kan kali ini ialah cubaan campurtangan beberapa individu dalam isu ini yang menunjukkan mereka mula bersatu untuk tangani isu ini.


Brendan Pereira

Amat tidak senang dengan kenyataan Hassan Ali berhubung perkara ini dengan alasan ianya tidak baik buat PAS yang merupakan minoriti dalam Kerajaan Negeri Selangor. Brendan juga menganggap Hassan Ali banyak 'menimbulkan masalah' di Selangor terutama dalam hal-hal melibatkan perlaksanaan undang-undang Islam! Yang lebih mem'pukimak'kan dalam hal ini ialah kedapatan Melayu-Melayu PKR dan PAS yang setuju dengan pandangan Brendan 'Haramjadah' Pereira ini yang mempertikaikan tindakan JAIS dan Hassan Ali. Si Haramjadah ini juga mencadang dan mengarahkan Khalid 'Gereja' Samad yang berjawatan lebih tinggi dalam PAS Selangor dari Hassan Ali supaya mengeluarkan kenyataan bagi meneutralkan Hassan Ali.Majlis Peguam

Majlis 'Gampang' Peguam ini turut tidak senang dengan tindakan JAIS ini yang telahpun mengeluarkan kenyataan MENGECAM tindakan serbuan tersebut yang didakwa tidak berlandaskan undang-undang. Majlis ini juga telah menyediakan peguam bagi mewakili 12 orang Islam yang terlibat dari dari sebarang tindakan undang-undang. Adakah tindakan gereja MENGKRISTIANKAN umat Islam mengikut undang-undang dan perlembagaan? Majlis 'Gampang' Peguam sila jawab!


Tan Sri Ramon Navaratnam

Mangkuk sekor ni pun turut prihatin dalam isu ini walaupun menjadi Pengerusi Panel Penasihat SPRM. Beliau cuba "mencurah" minyak petrol dengan mengaturkan perjumpaan dengan kumpulan pemikir bukan Islam di mana resolusinya ialah AMAT KECEWA DENGAN TINDAKAN JAIS! Selain itu turut merancang untuk 'spin' isu bahawa Hassan Ali akan masuk UMNO dan sedang berusaha mendesak Pastor Daniel Ho mengeluarkan kenyataan balas menafikan kenyataan Hassan Ali dengan menjelaskan bahawa program makan malam yang diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan dengan orang Melayu/Islam.

Teresa Kok

Exco Selangor yang amat tidak berpuas hati dalam isu ini. Sedang merancang dengan beberapa pemimpin dan Exco Kristian untuk menggugurkan Hassan Ali dari jawatan Exco selain menjahanamkan karektor beliau dengan memberi gambaran negatif terhadap Hassan Ali kepada media. Menjadi penasihat utama Tan Sri Raymond Navaratnam dalam menangani isu ini (melindungi aktiviti kristianisasi). Turut mendesak Khalid Ibrahim untuk memaksa Pengarah JAIS memberikan penjelasan dalam mesyuarat Exco Selangor dan memohon maaf kepada PENGANUT KRISTIAN!


Nanti Tukang Screw akan dedahkan lagi pihak-pihak yang cuba campurtangan dalam isu ini. Kalau dilihat daripada senarai di atas, sahlah semuanya kristian kecuali Majlis Peguam (ramai kristian dalam majlis ni). Moralnya, pemimpin kristian sedang bersatu melawan JAIS dan Hassan Ali atau lebih tepatnya melawan ISLAM. Tapi apa yang pemimpin Islam di Malaysia buat? Salah menyalahkan antara satu sama lain dan menjahanamkan sesama sendiri.


Tepuk kopiah/serban tanyalah iman!TINDAKAN JAIS TERHADAP GEREJA: DIN PUDURAYA! APELAH YANG KAU NI BAHALOL SANGAT!!!Tukang Screw baru sahaja selesai membaca kenyataan Din Puduraya yang disiarkan Harakahdaily.net. Syabas dan tahniah kerana memperjuangkan isu murtad dalam kalangan umat Islam di negara ini. Tapi seperti biasa Din Puduraya malah juak-juak PAS parti laknatullah ini akan menyalahkan UMNO kerana menolak usul AP PAS bagi membincangkan perlaksanaan undang-undang murtad di negara ini. Kita lupakanlah perkara yang lepas tu sebagai iktibar bersama. Nah, sekarangpun dah ramai AP PAS dan PR di parlimen maka eloklah isu ini dibincangkan lagi. Itupun kalau PAS benar-benar ikhlas. Kalau AP UMNO tolak, Tukang Screw akan panjat belakang mereka sorang-sorang. Maka eloklah Din Puduraya selaku Naib Presiden PAS sokong Dato' HASSAN ALI dan JAIS dalam isu ini. Jangan asyik nak menuding jari sahaja. Tukang Screw tahulah YB nak glamor, bila glamor baru boleh menang pilihanraya. Janganlah dok praktiskan kan lagi "politik tudung jari" ni. Matanglah sikit berpolitik dan ikhlas dalam menyelesaikan isu kepentingan ummah ini. Bila UMNO nak bela isu ini, PAS kata mainan politik UMNO untuk tarik sokongan pengundi. Apalah bodohnya kepala hotak orang PAS ni, asyik-asyik nak spin pasal undi Melayu. Bodohlah kepala hotak korang ni.


Apapun Din Puduraya jangan tersilap cakap dan terlebih cari salah silap orang lain. Dosa silam YB dengan Azizah@Intan pun tak selesai lagi. Baik mengaku dan buat sidang media. Atau nak tunggu Suruhanjaya DiRaja menyiasat video Din Puduraya!!!! Ini bukan ugutan, tapi Tukang Screw naik meluat dengan sikap dan mainan politik Din Puduraya yang seperti maksum dan hanya melihat salah orang lain!


Selamat Berpuasa YB, banyakkan bersabar dan beribadat sepanjang Ramadhan ini.