Friday, September 2, 2011

PAS SOKONG KOMUNIS SERANG BALAI POLIS BUKIT KEPONG???

Tanpa cuba sembunyikan atau menyeleweng fakta, Tukang Screw cuba paparkan beberapa kenyataan pimpinan PAS yang BAKAL GANTI UMNO berhubung tindakan komunis menyerang Balai Polis Bukit Kepong pada tahun 1950 untuk kita nilaikan bersama:

Tuan Ibrahim Tuan Man

"Disebabkan pada zaman British menjajah negara kita, British telah memperalatkan beberapa tokoh Melayu untuk bersekongkol dengan mereka, namun tidak dinafikan ada yang bersekongkol untuk menghalau British dari dalam kerajaan. Kita harus faham kenapa berlakunya penentangan terhadap Inggeris oleh rakyat dari pelbagai bidang ada yang menyertai PKMM, PKM dan lain-lain semuanya bagi menentang penjajah British dan mereka yang bersekongkol dengan penjajah British."

Dr.Mujahid Yusof

"Isu Bukit Kepong tahun 1950 adalah serangan ke atas sasaran penjajah bukan kepada anak bangsa sendiri. Polis waktu itu adalah apparatus penjajah, penyerang pula adalah mereka yang menentang penjajah, apakah kerana ini mereka menjadi komunis."

Dr. Dzulkifly Ahmad

"Anggota polis Bukit Kepong terperangkap sebagai mangsa keadaan. Biarpun serangan itu adalah terhadap British, namun anggota polis tersebut menjadi mangsa kerana mereka pada waktu itu berkhidmat untuk british dan memerangi mereka yang menentang British."

Abu Bakar Chik

"Mat Indera mendakwa adalah seorang guru agama yang mendapat tauliah agama dari Kerajaan Negeri Johor pada masa itu. UMNO dan penjajah yang tuduh Mat Indera komunis."


Elok rasanya pimpinan PAS yang celik sejarah mengkaji sejarah perjuangan komunis pasca pendudukan Jepun di Tanah Melayu waktu itu sebelum menilai siapa tali barut atau barua British pada waktu tersebut. Sila baca buku bertajuk Sejarah Perjuangan Kita oleh Dr.Burhanuddin Al-Helmy pada tahun 1955;

"Dengan terkejutnya Jepun menyerah diri kepada pihak Berikat; maka di antara dua semangat yang bertentangan tadi mudah sahajalah menjadi subur dan bernyala, sementara di pihak orang Cina pula didorong oleh rasa hendak membalas dendam kepada orang-orang yang menjadi pegawai dan kakitangan Jepun yang telah melakukan kezalimannya di masa Jepun itu. Dan serentak dengan itu berdirilah kerajaan Bintang Tiga selama kira-kira tiga minggu."

Harus diingat bahawa perjuangan PKM bertitik tolak daripada pendudukan Jepun dengan penubuhan MPAJA pada 18 Disember 1941 bagi bersiap sedia menghadapi ancaman pendudukan Jepun di antara PKM dan British. Gerila PKM (MPAJA) ini dilatih di 101 Special Training School di Singapura yang dikendalikan sepenuhnya oleh British Special Operations Executive (SOE) yang akhirnya bersatu dengan Force 136. Selepas Jepun menyerah diri kepada Berikat, MPAJA yang juga digelar Bintang tiga telah mengambil alih beberapa kawasan di Semenanjung selama 3 minggu yang penuh dengan balas dendam dan cita-cita menjadikan Malaya sebagai sebuah republik atas arahan Lai Tek, setiausaha PKM pada masa itu. Sila baca laporan Lai Tek dalam Persidangan Ke-8 Jawatankuasa Pusat PKM di Singapura pada tahun 1946 yang berbunyi:-

"Today Malaya has become a British Colony again. The British have replaced the Japanese rulers of Malaya, so the target of the national liberation struggle in once again the British."

Kenapa PKM belot kepada British yang melatih mereka? Sila rujuk 8 manifesto PKM kepada British selepas Jepun menyerah kalah yang antaranya mahukan British mengiktiraf PKM sebagai parti yang halal dan menjadikan Malaya sebagai republik! PKM mengambil keputusan mengangkat senjata melawan British dan pihak-pihak yang menolak idea komunis termasuk orang Melayu yang enggan menyokong mereka kerana kekejaman PKM semasa pemerintahan Bintang Tiga.

Mungkin kita pernah mendengar legenda Kiai atau Panglima Salleh Parang Panjang yang berjuang menentang kekejaman komunis di sekitar Batu Pahat dahulu. Nescaya kalau Allahyarham masih hidup pasti akan DIPARANGNYA Mohd Sabu. Sekiranya Leftenan Adnan dan pahlawan Rejimen Askar Melayu yang terkorban mempertahankan Bukit Candu dari ditawan Jepun masih hidup lagi pastinya akan DIRODOK DENGAN BENET Mohd Sabu dan pemimpin PAS lain kerana mereka juga berkhidmat untuk British mempertahankan Malaya!

Fikir-fikirkan. Mungkin ada penyokong PAS atau PR yang tidak setuju dengan kenyataan Tukang Screw. Insya Allah, banyak lagi catatan sejarah akan Tukang Screw paparkan untuk membuktikan bahawa Mat Indera dan komunis bukan pejuang kemerdekaan!

1 comment:

ehsan GAP said...

aku baru pi beraya umah makcik..

xsangka punya benci kat matsabu

seminggu keluar isa dan maki kerajaan balik

kita xkisah kelantan pas jaga ...melayu jugak...berapi makcik nik ckp..

buat apa depa bergabung dgn DAP TU..

ANAK DIA MENCELAH CINA KATA NAK SAMA RATA..LEPAS DAPAT KUASA TAKDA LA..'
SINGPURE SKRG PUN CINA DGN CINA BERGADUH...


NASIB KO LAH PAS

KOMUNIS BERGERAK DARI RUSIA ..BYK NEGARA ISLAM tenggelam JADI KOMUNIS..QURAN2 Dibakar...ingat tu pas oi jika anda org yg punya fikiran....

gerakan dap sampai beli rumah nak dapt no alamat je targert pindahkan beribu almat...korang pas ada mmpu buat begini...

tenggelamlah ko pas macam negara utara rusia ..sejarah xkan menipu2 lagi